Scooter kopen? Zo kies je het type

Een scooter kopen doe je niet zomaar. Er zijn verschillende stijlen en merken en daarnaast kun je kiezen voor tweedehands- of nieuw exemplaar. De keuze wordt voor een groot gedeelte bepaald door je budget en door je eigen smaak, maar ook door wat je met je scooter wilt gaan doen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie scootertypen, namelijk een snorscooter, een bromscooter en een motorscooter. Hier lees je over de verschillen tussen deze scooters.

Snorscooters

Snorscooters zijn eigenlijk snorfietsen met een scootermodel. Ze moeten in Nederland voorzien zijn van een snelheidsbegrenzer en mogen niet harder dan 25 kilometer per uur rijden. Voor een snorscooter heb je dan ook geen helm nodig en is ideaal als je je scooter wilt gebruiken voor kleine ritjes of pleziertochtjes. Als je dagelijks op en neer naar je werk moet rijden dan is een sneller model misschien een betere optie. Snorscooters hebben een blauwe kentekenplaat. 

Bromscooters

Met bromscooters kun je maximaal 45 kilometer per uur rijden. Deze zijn dus wat krachtiger en geven je meer snelheid. Je hebt wel een helm nodig als je op een bromscooter rijdt en je mag er ook niet overal mee het fietspad op. Als het goed is wordt dit duidelijk aangegeven door middel van verkeersborden. Bromscooters hebben een gele kentekenplaat. Wat uiterlijk, benzinegebruik en prijs betreft zijn snor- en bromscooters redelijk gelijk.

Motorscooters

Je herkent motorscooters aan de cilinderinhoud van de motor. Deze is dan meer dan 50cc en je kunt dus sneller rijden met een motorscooter. Veel modellen kunnen een snelheid bereiken van 100 tot 150 kilometer per uur. Deze scooters zijn ideaal als je elke dag in de spits rijdt of als je graag een snel vervoersmiddel bezit. Voor motorscooters heb je vaak je motorrijbewijs nodig, oftewel het A-rijbewijs. Er zijn enkele uitzinderingen, maar over het algemeen kun je er niet zomaar op wegrijden. Dit is ook terecht, want ze zijn snel en maken een belangrijk deel uit van het autoverkeer. Bepaal eerst wat jij met je scooter wilt doen voordat je een keuze maakt tussen deze drie opties.