Motorhandschoenen zijn verplicht! Keuze uit verschillende soorten en maten

Als motorrijder moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Logischerwijs moet je in het bezit zijn van een geldig motorrijbewijs en je moet verplicht een helm en beschermende kleding dragen. Daaronder goede motorhandschoenen. Wanneer je geen handschoenen draagt zijn je handen en polsen minder goed beschermd en uiteraard riskeer je ook hoge boetes. In onze blog vertellen we waarom ze zo belangrijk zijn en welke keuzes je kunt maken als je op zoek gaat naar een paar.

Motorhandschoenen bieden bescherming en comfort

Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom motorhandschoenen belangrijk zijn. Allereerst zijn je handen en polsen goed beschermd. Niet alleen tegen de weersomstandigheden waarin je rijdt, maar ook wanneer je valt of uitglijdt. De impact op je handen en polsen is fors, maar minder als je motorhandschoenen draagt. Het is natuurlijk logisch dat je jouw armen en handen uitsteekt wanneer je valt. Dat is een natuurlijke reactie van ons lichaam.

Daarnaast krijgen insecten geen kans om je te bijten of te prikken. Een lelijke steek kan ervoor zorgen dat je in een reflex je hand terugtrekt of iets doet dat gevaarlijk is. Je moet te allen tijde de handen aan het stuur houden wil je ook de controle bewaren. 

Daarnaast heb je meer grip en dus ook meer controle over je motor. Dat zorgt voor optimaal comfort en meer stabiliteit. Het kan ook je vertrouwen op een motor een boost geven. Zeker in het begin is dat belangrijk als je de motor nog moet leren kennen en moet wennen aan het rijden op het voertuig. 

Wat moet je weten over motorhandschoenen?

Motorhandschoenen zijn niet alleen comfortabel, maar ze zijn ook multifunctioneel. Naast het feit dat je handen en polsen goed beschermd zijn, kun je ook met speciale handschoenen een touchscreen van een GPS of een smartphone bedienen. Dan hoef je niet speciaal te stoppen om je apparatuur te bedienen. Uiteraard is dat wel slim om te doen, want je moet ook op een motor handsfree bellen. Je mag ook niet appen of sms-jes versturen terwijl je aan het rijden bent. Een andere mooi en handige functie is de vizierwisser. Zo kun je met je handschoenen en met een soepele beweging je vizier weer schoon vegen. Handig als die vies is of als je dikke regendruppels wilt verwijderen.

De materialen waarvan ze zijn gemaakt

Motorhandschoenen worden in de basis van leer of textiel gemaakt en deze stoffen hebben zowel voor- als nadelen. Lederen handschoenen zijn slijtvast en ze bieden een betere bescherming aan. Textiele handschoenen zijn daarentegen weer flexibeler. De keuze die je maakt is een groot deel afhankelijk van je persoonlijk smaak, maar je moet ook altijd de condities in acht nemen. Op hoge snelheden heb je bijvoorbeeld meer profijt van lederen handschoenen en textiele handschoenen zijn wellicht weer een betere keuze wanneer je lekker rustig aan het toeren bent. Je kunt eventueel ook textiel handschoenen combineren met overhandschoenen. Dan ben je beter beschermd en je kunt ze uittrekken op het moment dat je ze niet nodig hebt. Ook wanneer de varianten van textiel te koud zijn, kun je uitstekend de combinatie maken met overhandschoenen. Zorg wanneer je motor gaat rijden ook altijd voor een goede motorjas voor de beste bescherming.