Dit is de functie van de remklauw in je Peugeot 206

autopartsonline

Van alle onderdelen in een auto, is de remklauw misschien wel een van de belangrijkste. Dit onderdeel is namelijk deels verantwoordelijk voor het afremmen van de auto, iets wat van groot belang is om veilig te kunnen rijden. De remklauw van de Peugeot 206 is dan ook zeer essentieel en moet vervangen worden wanneer hevige slijtage voorkomt. Maar hoe doe je dat, en wanneer weet je dat die slijtage te erg is?

Wat een remklauw is

De remklauw is een van de onderdelen welke samen het hele remsysteem vormen. Dit systeem is in zijn totaliteit belangrijk maar met name de remklauw doet veel belangrijk werk. Wanneer een auto afremt, drukt die klauw namelijk op de remblokken. De remblokken rukken vervolgens op de remschijf. Door de wrijving die daarbij ontstaat tussen de blokken en de schijf, remt de auto af. Dit alles moet dus in gang worden gezet door de remklauw. 

Een remklauw vervangen

In principe kan een remklauw een leven lang mee gaan maar we weten allemaal dat auto’s niet altijd doen wat we willen. Er is dus nog altijd een kans dat je die remklauw een keer moet gaan vervangen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat er roest of vuil tussen vast komt te zitten. Soms is herstellen voldoende maar er zijn situaties waarin vervangen de enige optie is. 

autopartsonline

Hoe je zoiets aanpakt

Wanneer de remklauw vervangen moet worden dan heb je dit ongetwijfeld ontdekt tijdens een APK. Deze keuring is bedoeld om te zien of alle onderdelen nog functioneren en of je veilig te weg op kunt. Je remklauw vervangen kan op verschillende manieren:

  • je kunt het zelf doen mits je de kennis en middelen hebt (dit is een ingewikkelde klus dus denk niet dat je als amateur dit zelf op kunt pakken)
  • je kunt het direct op de plek waar je de keuring laat doen laten repareren
  • je kunt een andere garage zoeken
  • je kunt het via een onderhoudscontract bij de dealer regelen